2015 m. birželio 17 d., trečiadienis

Bacheha-Ye aseman [1997]

Angliškai: Children of Heaven.
Lietuviškai: Dangaus vaikai.

Keliaudamas namo iš batų taisyklos devynmetis Ali (vaidina akt. Amir Farrokh Hashemian) pameta vienintelę jaunesnės sesers Zahros (vaidina akt. Bahare Seddiqi) batų porą. Vargingai gyvenančiai ir vos galą su galu suduriančiai šeimai naujas pirkinys taptų dideliu finansiniu smūgiu, tad tai suvokdami vaikai nusprendžia nejaudinti tėvų ir bėdą išspręsti tarpusavyje, sugalvodami mažytę gudrybę.
„Dangaus vaikai“ – tai šiuolaikinis iranietiškas perliukas apie brolio ir sesers santykius ir jų vienybę. Trumpa, tačiau labai graži istorija pasakoja mums apie apie vienos Irano šeimos gyvenimą, skurdą, brolišką meilę ir svajones.
1999–aisiais „Dangaus vaikai“ buvo nominuoti Oskarui kaip geriausias užsienio filmas (Best Foreign Language Film of the Year). Kiti 13 laimėjimų bei 2 nominacijos.


Iranietiškas filmas, pribloškiantis savo tikroviškumu ir realybe. Varginga sunkiai besisukanti šeima, santykiai tarp tėvų, vyrų ir moterų, mokinių ir mokytojų ir t.t. sudomina ir leidžia užmesti akį į tai, ko niekada gyvenime realiai nepamatysime. Papraščiausiai dėl tos priežasties, kad, turint omenyje pavojus, niekada neapsilankysime Irane.
Filmas nėra iš tų, kuriuos pasižiūri vienu kvėpavimu. Jis iš tų lėtesnių, kur reikia kantrybės ir įsijautimo. Tad veiksmo mėgėjams nepatiks. Vertingas savo vaizduojama realybe ir kultūros perteikimu. 4.

Komentarų nėra: