2017 m. sausio 2 d., pirmadienis

Snowpiercer [2013]

Lietuviškai: Sniego traukinys.

Ateityje, kai pasaulį sugriovė žlugęs globalinio atšilimo problemą spręsti bandantis eksperimentas, Žemę dengia sniegas, pražudęs didžiąją dalį planetos gyvybės. Išlikę žmonės gyvena aplink planetą riedančiame traukinyje, vadinamame "Snowpiercer".
Nors šis traukinys vienintelis išgyvenimo šaltinis, slėptuvė ir namai, jo gyventojai netrunka susiskirstyti į luomus. Traukinio priekyje įsikūrė save aukščiausia kasta laikantys žmonės, o traukinio gale - visi likę. Tačiau ne visiems traukinio keleiviams priimtinas toks gyvenimas ir gale gyvenantys žemiausios kastos atstovai susiruošia revoliucijai: užimti traukinio variklį ir nuversti galingąjį "Snowpierser" elitą.


 

Kaip čia jums pasakyti. Pirma filmo dalis atrodo daug žadanti, bet labai greitai pasijaučia korėjiečių dalyvavimas filmo kūrime. Nors veiksmas atrodo dominantis ir greitas, prasideda su logika prasilenkiantis siužetai, kažkokios metafizikos, po kurių aiškiai pradedi suprasti, jog žiūri ne šiaip veiksmo filmą, o tau perduodama kažkokia simbolika, kurioje logika nėra svarbi, o didesnis vaidmuo skirtas perteikiamai žiniai. Nelygybė, kitų išnaudojimas, valdžios troškimas ir didybės manija - tai tik keletas temų, kurias užkalbins šis filmas. Ir vis dėlto, per daug silpnų vietų, tokio potencialo siužetus reikėtų išnaudoti daug geriau, o bent vidutinė scenarijaus logika yra privaloma. 2/5.

Komentarų nėra: