2008 m. kovo 31 d., pirmadienis

Charlie Wilson's war [2007]

Lietuviškai: Čarlio Vilsono karas.

Neseniai išėjęs neblogai išreklamuotas filmas su tokiais garsiais aktoriais kaip Tomas Hanksas ir julia Roberts. Filmas "based on the true story" apie Afganistano karą. Nors greičiau apie amerikiečių vaidmenį jame, arba konkrečiau tai tam tikrų aukštuomenės veikėjų vaidmenį afganistano kare šaltojo karo metais. Wilsonas budamas įtakingas kongresmenas įkalbintas savo draugės aplanko Pakistaną
, kur jam pristatoma situaciją apie milijonus bėglių iš Afganistano, kurie slepiasi Pakistano pasienyje. Čarlis nori pakeisti sunkią žmonių dalį ir mato vienintelį kelią tame, kad tiekti slaptai ginklus ir pinigus Afganistano madžachedams, kad palaikyti juos kare prieš Rusiją.
Šiaip filmas turi gana stiprų politinį atspalvį ir dar kartą papasakojo kokie amerikičaiai kieti ir tipo jų dėka TSRS buvo priversta trauktis iš okupuojamo Afganistano. Žodžiu, amerikosai rulz.


Man asmeniškai filmas buvo nuobodokas. Daugiau gal istorinis. Kas domisi tokia, tai gal ir idomu žiūrėti, nors vėl gi neaišku kiek čia tiesos ir faktų, o kiek režisierių ir scenaristų fantazijų. Iki galo prisiverčiau pasižiūrėti. Vienintelę mintį, kurią galime matyti kaip filmo esmę, tai kad nors politiškai karas laimėtas, tačiau šalis, per kurią kątik praūžė karo griausmai iš karto paliekama "na proizvol sudby", nes realiai amerikiečiams nerūpėjo afganistaniečių ramybė ir dalia, o tik kad rusai prakištų ir we would be the winners. Žodžiu, neturint istorinio susirūpinimo - negaiškit laiko.

Komentarų nėra: