2009 m. sausio 13 d., antradienis

The Boy in the Striped Pyjamas [2008]

Lietuviškai: Berniukas dryžuota pyžama.

Kai kurie kritikai šį filmą jau vadina vienu geriausių kino istorijoje pasakojimų apie vaikystę. Pagrindinis filmo veikėjas Bruno (akt. Asa Butterfieldas) yra paprastas aštuonmetis berniukas, nacių pareigūno (jį vaidina Davidas Thewlisas) sūnus. Smalsaus ir guvaus (kaip ir visi aštuonmečiai) Bruno pasaulis apsiverčia aukštyn kojom, kuomet jo tėvas paaukštinamas: vietoje „užstalinio“ darbo Berlyne paskiriamas vadovauti vienai iš daugybės mirties stovyklų.
Iš pradžių naujoje vietoje Bruno pastebi atšalusius tėvų santykius, stebisi, kodėl jam neleidžiama lankytis teritorijoje, aptvertoje spygliuota viela, susidraugauja su, jo akimis, keistai besielgiančiu žydų berniuku Šmule. Tačiau pamažu, detalė po detalės, prieš žiūrovo akis išauga įtampa, melas, nepasitikėjimas, baimė ir siaubas.
Šalia suaugusiems daugiau mažiau puikiai žinomos Holokausto istorijos, šiame filme nenuobodžiaus ir vaikai: pamažu auganti dviejų berniukų draugystė (jiems patiems to nežinant, neturinti ateities) nuspalvinta detalių apie amžinuosius dalykus, iškylančius virš suaugusiųjų ambicijų, iškreipto laimės siekimo, godumo ir tos pačios baimės.
Filmas sukurtas pagal 2006-aisiais metais išleistą airių rašytojo Johno Boyne‘o romaną tuo pačiu pavadinimu. 2007-aisiais tai buvo perkamiausia knyga Ispanijoje, o iki šiol visame pasaulyje jos parduota daugiau nei trys milijonai egzempliorių.
(Forum Cinemas)

Dramatiškas ir liudnas filmas apie vaikų draugystę, neatsižvelgiant į skirtumus. Puikiai pavaizduota tai, kad nereikia atsižvelgti į nuomones. Kad ir kas tau pasakotų, koks yra žmogus, pats neįsitikinęs nenuvertink jo. Taip pat gera mintis ta, kad pagal dauguma negalima spręsti apie kiekvieną priklausasntį tam tikrai grupei: rasei, tautai, religijai, socialinei grupei. Filmas yra nuostabus tuo, kad giliai pavaizduoja visa holokausto tragediją, tačiau neturi tikslo pravirkdint visus salėje esančius. 10 balų.

Komentarų nėra: