2008 m. balandžio 8 d., antradienis

Zeitgeist [2007]

Lietuviškai: Laiko dvasia.

Filmą žiūrėjau, kadnagi apie jį mano nuomonės paklausė viena mano draugių, tad kadangi neturėjau tuo momentu ką atsakyti, peržiūrėjau šį filmuką. Pasirodo vieną jo dalį esu matęs anksčiau.

Šį dokumentinį filmą sudaro trys dalys:
1. The greatest story ever told;
2. all the World's the stage;
3. Don't mind the men behind the curtain.
Pirmojoje dalyje pasakojama apie religiją ir krikščionybė aiškinama kaip astrologijos ir teologijos derinys, sukurtas pirmųjų krikščioniškų gnostikų grupių, siekiant valdyti mases. Taip pat įrodinėjama, jog Kristus - tai nuo senovės garbinama saulė, o mokiniai - 12 zodiako ženklų ir pan.
Antroje dalyje pateikiama versija apie tai, kad JAV rugsėjo 11-os įvykiai, teroristinis aktas su Pasauliniu prekybos centru - tėra režisūra, kurios pagalba amerikiečių valdžia norėjo suvienyti tautą. Sukurk priešą, ir tauta jungsis siekdama jį įveikti.
Trečia dalis pasakoja apie pasaulinio banko valdžią. Kalbama apie tai, jog praktiškai visą pasaulį valdo bankas, nes jam priklauso leidžiami pinigai, o tokiu būdu tų pinigų vertė. Pateikiami ryšiai su pasauliniais karais ir bankininkų interesais.
Pora valandų filmo yra praktiškai apie žmones, kurie valdo visuomenę, nors jį to dažniausiai net nenutuokia.
"Filme pateikiami "faktai", kad Jėzus Kristus tera astrologinis hibridas, kad amerika surezisavo 9/11 ivykius, kad galetu izengti i iraka, kad amerikieciai moka mokesti uz nieka, kad siaures amerika laikui begant taps Norh American Union, to pasekoje ir visi kiti zemynai ir kiti verciantys susimastyti faktai."


Sunku pasakyti ar šį filmą galima pavadinti dokumentika. Jis yra pripildytas gausybe teorijų, tarp kurių faktų kiekį įvertinti nėra lengva.
Kompetetingai gaėčiau kalbėti apie pirmąją dalį, kadangi religija, Bilbija - tai yra mano gyvenimo praktika. Kalbant apie ją, tai filmas yra labai netikslus. Neteisingi biblinių istorijų atpasakojimai, šiuolaikinių mitų sumaišimas su Bibliniais faktais, šiek tiek kūrybos, patikrinęs kitų istorinių faktų duomenis, taip pat iš karto patekau ant netikslumų. Taigi, šiuo atžvilgiu, atrodo jog filmas kurtas neišsilavinusiai amerikiečių visuomenei (ką autorius beje ir teigia), kurie patikės viskuo ką jiems pasakys.
Kalbant apie kitas dalis, tai žiūrėti buvo įdomu, nors po netikslumų gausos pirmoje dalyje, sunku rimtai įvertinti kitų dalių duomenis. Lenda į galvą mintis, kad ir ten šlamštas.
Sunku pasakyti a filmą verta žiūrėti. Manau kad greičiausiai ne. Kadangi labai jau nepagrįstas jis yra. Galbūt tai dar viena avantiūra iš "Da Vinčio kodo" serijos. Siekiama padaryti skandalą iš piršto laužtų dalykų. Nothing special.

Komentarų nėra: